Voorzorgsmaatregelen definitief ontharen

Epileren, zonnebank, bleken hebben allen invloed op de ontharingsbehandeling

Epileren

Het is belangrijk om minstens 6 weken vóór de behandeling in het gelaat geen haren meer uit te trekken, met pincet, ontharingswas of wat voor andere systemen dan ook. Scheren of knippen mag wel. Voor het lichaam dient u minstens 8 weken vóór de behandeling te stoppen met het epileren van haren. 

Door ze uit te trekken kunnen haren voor langere tijd schijnbaar verdwenen zijn. Ze zijn echter niet vernietigd maar in een traumatische fase gebracht, wat tot ± 8 maanden kan duren. Deze haren kunnen met welk systeem van duurzaam ontharen (naaldepilatie, laser of VPL) dan ook, pas vernietigd worden als ze terug in hun actieve groeifase zijn en dit vertraagt de ontharing met VPL

Een belangrijk principe blijkt: Hoe langer men wacht met het beginnen met de behandeling na het uittrekken, hoe meer rendement bij een VPL-behandeling! Scheren of knippen mag te allen tijde.

Zon en zonnebank

VPL-behandelingen en een bruine huid gaan niet samen!! Hoe witter de huid is, hoe beter het resultaat per behandeling. Als de huid gebruind is door zon of zonnebank dient u minstens 4 weken (voor en na) te wachten met de VPL-behandeling. Zolang de huid bruin is zal het rendement van de VPL-behandelingen heel wat minder zijn, en zal u meer ontharingsbehandelingen nodig hebben, dan indien u wacht totdat de huid zijn normale kleur terug heeft. Bovendien bestaat het gevaar dat uw huid pigmentvlekken en dépigmentatievlekken gaat vormen als u de nodige wachttijd na bruining niet respecteert. 

Ook na de VPL-behandeling dient men minstens 14 dagen zon en zonnebank te vermijden op de behandelde zones. Wordt uw huid toch blootgesteld aan de zon, gebruik dan een zonneproduct met minstens beschermingsfactor 30 of een sunblock. Men mag tussendoor wel “bruinen zonder zon” gebruiken, of zich laten bruin spuiten met een Air Brushsysteem. Vanaf 14 dagen vóór de volgende VPL-behandeling dient men echter telkens te stoppen. Om een gebruinde huid sneller haar oorspronkelijke kleur terug te laten krijgen, kan men regelmatig (zelfs dagelijks) een peeling-shower-gel (bijvoorbeeld van Mila d’Opiz) onder de douche of in bad gebruiken. Ook bestaan er blekingsproducten zoals white-shade-cream van Mila d’Opiz, om de huid sneller haar oorspronkelijke kleur terug te geven.

Bleken

Als men de haren bleekt met een blekingsmiddel dient men hiermee tenminste 6 weken vóór de behandeling te stoppen.