Verschillende soorten overbeharing

Er bestaan verschillende soorten overbeharing. Om dit beter te begrijpen, duiken we in de anatomie van het menselijk lichaam.

Wat is het verschil tussen cosmetische overbeharing, hirsutisme en hypertrichose?

Cosmetische overbeharing

Cosmetische overbeharing is voornamelijk normale haargroei, zoals okselharen, bikinilijn-beharing, armen en benen. Ook kunnen vrouwen op latere leeftijd haartjes op kin, hals en bovenlip krijgen, wat een normaal verschijnsel is. 

Overbeharing (hypertrichose)

Iedere vorm van toegenomen haargroei wordt overbeharing of hypertrichose genoemd. Lokale hypertrichose die vaak in het gelaat het meest opvallend is, kan een scala van oorzaken hebben:

  • Postmenopauze: door het afnemen van de oestrogeenproductie
  • Geneesmiddelengebruik: corticosteroïden en anti-epileptica
  • Ongevallen: haargroei onder gips
  • Syndroom van Cushing: een aandoening die kan ontstaan door een aandoening aan de hypofyse en bijnieren.

Hypertrichose kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Een te sterke beharing kan een grote psychische belasting betekenen. 

Hirsutisme

Hirsutisme is een te sterk mannelijk beharingspatroon bij de vrouw. Deze haargroei staat onder invloed van androgenen. Bij ernstig hirsutisme dient een onderzoek door een endocrinoloog uitgevoerd te worden. 
Bovendien bestaat zoiets als "mentale" overbeharing: fijne, kleurloze vellusbeharing bij vrouwen in het gelaat. Sommige vrouwen ervaren deze donshaartjes als storend. Men kan in zo'n geval een niet-permanente ontharingsbehandeling, zoals scheren of ontharingscrème, toepassen. (Geen enkel permanent ontharingssysteem kan vellushaartjes weghalen). Bij epileren (uittrekken) bestaat het gevaar van activeren van de haargroei.