Uitzonderingen bij VPL ontharen

Hoe kan het dat er na meerdere behandelingen VPL ontharen weer meer haargroei lijkt te komen?

Bij sommige mensen lijkt er een dip te komen na een paar ontharingsbehandelingen met VPL: ineens lijken er weer meer haartjes te staan, en de haargroei lijkt ook weer sneller te gaan. Dit is echter maar schijn. Het wordt veroorzaakt doordat de haargroeicyclus verandert: de haartjes die normaliter na elkaar zouden groeien, komen nu tegelijkertijd naar de oppervlakte. Vaak staan er dan twee haartjes in een haarzakje. Een andere mogelijkheid is, dat als men de haren in de periode voor men de VPL-behandeling startte, regelmatige uittrok (hetzij met pincet of door harsen) deze een tijd lang traumatisch afwezig waren en nu pas terug in de groeifase zijn. Als we in deze fase op het juiste moment weten in te grijpen, kunnen er veel meer haarzakjes uitgeschakeld worden. Dus eigenlijk is deze ‘dip’  bij het haren lazeren gunstig in het ontharingsproces en zijn de daaropvolgende ontharingen met VPL extra effectief. 

Als 33 weken (± 8 maanden) na de laatste behandeling van ontharen met VPL de haargroei nog steeds niet is teruggekomen, is het definitief voor wat betreft de haartjes die bestonden in de tijd van de behandeling met VPL ontharen. De langst bestaande groeicyclus is dan namelijk al overschreden.

Hoe kan het dat de haren bij sommige laser of VPL-behandeling op de dag van de behandeling al verdwenen zijn?

Uit enkele literatuurstudies blijkt dat er laser- en VPL-apparatuur bestaat waarbij de haren meteen dezelfde dag of in de eerste week al uitvallen. Maar eigenlijk is dit een slecht teken voor de ontharing. Het betekent namelijk dat de laser of VPL een te korte en te hoge energietoevoer heeft afgegeven, waardoor de haren evaporiseren en een ontsteking wordt veroorzaakt in de cellen oppervlakkig langs de haarschacht, maar dat de dieper gelegen cellen nog niet aangepakt zijn, wat wel de bedoeling is bij het haren laseren. De haartjes worden door het lichaam uitgestoten als reactie, en de groei wordt wel vertraagd, maar uiteindelijk komen ze weer helemaal terug. (P. Bjerring, Journal of Cutaneous Laser, 2000, p.69). Dit is dan eigenlijk een dure vorm van scheren. 

Beter dus een mildere methode van ontharen zoals met de VPL Energist Ultra VPL , met een lange termijn effect. Als de dieper gelegen voedende cellen zijn bereikt, ziet men niet de volgende dag, maar pas circa 10 dagen tot 2 weken later haaruitval. Dan maken de meeste oude haartjes hun groei gewoon langzaam af, maar komen er steeds minder nieuwe voor in de plaats.

Is het ontharen van moedervlekken mogelijk met VPL?

Het VPL-systeem is niet geschikt voor het ontharen van moedervlekken. Het licht wordt immers eerder geabsorbeerd door het bruine pigment dan dat de haarwortel erdoor vernietigd wordt. Niet behandelen van moedervlekken valt ook te verkiezen om mogelijke toevallige associaties met ‘onrustig geworden moedervlekken’ te vermijden.

Kan over ingegroeide haren heen behandeld worden?

Ja. Sterker nog, er is evidentie dat flitslampbehandeling ingegroeide haren en folliculitis doet verbeteren, en wel op drie manieren: 

Een ontsteking met een opgekrulde haar erin springt vaak tijdens het ontharen open en wordt daarna rustiger. 

De genezing van de huid wordt bevorderd doordat de activiteit van bindweefselcellen toeneemt na de behandeling. Als het open is geweest en er bacteriën in zijn gekomen, ontsmet de warmte van de VPL de ontsteking. 

Uiteindelijk zullen de behandelingen steeds meer haarfollikels inactief maken, dus zijn er minder haartjes die zouden kunnen ingroeien zoals na epileren. Het hele gebied wordt rustiger.

Wat kan een reden zijn waardoor het ontharen met VPL niet werkt?

  • Te vroeg beginnen met het het haren lazeren nadat er vaak is geharst/geëpileerd.
  • Witte, blonde of grijze haartjes. Het behandelen hiervan is nog in ontwikkeling. Er wordt door wetenschappers op dit moment geëxperimenteerd met een emulsie die de haarworteltjes pigment geeft voor het ontharen (dermatoloog Peter Bjerring in Denemarken, en dr. Niel Sadick van de Universiteit van Cornell in de VS). 
  • Een lichte huid met donkerblonde haartjes kan door ons VPL-ontharingsapparaat wel al behandeld worden, al moet u meer geduld opbrengen want het ontharingsproces duurt twee keer zo lang. 
  • Haarworteltjes die dieper zitten dan 5,5 mm. Want normaliter komen we maar hooguit tot circa 5,5 mm. Gelukkig komt dit niet vaak voor, en dan meestal bij mannen. 
  • Een stoornis in het endocriene stelsel (veel mannelijke hormonen of overgevoeligheid van receptoren voor die hormonen) waardoor er constant slapende haarzakjes actief gemaakt worden (andere haartjes dan die tijdens de behandelingen bestonden). Dan kan iemand na een paar jaar opnieuw een donslaag krijgen uit slapende haarfollikels. 
  • Verkeerde pauzelengtes tussen de behandelingen: te vroeg haren lazeren geeft minder rendement. Het lichaam maakt nu eenmaal haartjes aan in verschillende groeicycli. 
  • Een zeer laag percentage noemt men “non-responders”. Dit zijn mensen die om ongekende reden geheel niet reageren op permanente ontharingsmethodes. Eveneens zéér uitzonderlijk is de omzetting van donkere haren in witte haren. Dit fenomeen heet ‘leukotrichia’. Uit een onderzoek in Iran, blijkt dit 29 keer voor te komen op 770 proefpersonen.

Als deze situaties helemaal niet van toepassing zijn, moet de methode van het VPL-ontharen wel aanslaan.