Elektrisch ontharen

Elektrisch ontharen is door de jaren heen de meest gebruikte methode voor definitief ontharen. Bij elektrisch ontharen wordt een dun naaldje langs de haar naar binnen gebracht. Een klein stroomstootje zorgt dat het haarzakje verwijderd wordt. Elektrisch ontharen wordt ook wel elektrisch epileren genoemd.

Er zijn 3 verschillende manieren van elektrisch ontharen:

 1. Elektrolyse
  Eerste en oudste methode. Gelijkstroom zorgt voor een natronlaagje in het haarzakje. Het natronlaagje vernietigd de groeicellen.
 2. Thermolyse
  Tweede methode. Hoogfrequentie wisselstroom zorgt voor warmte. De warmte vernietigd de groeicellen.
 3. Blend
  Deze methode combineert beide voorgaande methoden. De warmte versnelt de vorming van het natronlaagje. Deze methode is minder pijnlijk en kost minder tijd.

De volgende voor- en nadelen hebben betrekking op alle vormen van elektrisch ontharen.

Nadelen

Bij elektrisch ontharen worden de haren één voor één behandeld. Daarom is elektrisch ontharen een tijdrovende bezigheid. Elektrisch ontharen is dan ook niet ideaal voor grotere oppervlakken. 
Over het algemeen wordt elektrisch ontharen van alle methoden als meest pijnlijk ervaren. Voor mensen die extra gevoelig zijn, kan gebruik worden gemaakt van EMLA-crème. Bovendien kan de omringende huid na de behandeling geïrriteerd zijn. Dit kan variëren van een licht rode huid tot enkele blaren. Daarom wordt er aangeraden om na de behandeling je huid niet bloot te stellen aan zonlicht.

 • Meest langdurige behandeling
 • Niet geschikt voor grote oppervlakken
 • Meest pijnlijke methode
 • Meeste irritatie voor omringende huid
 • Kans op pigmentatieproblemen

Voordelen

Wel is deze methode zeer geschikt voor nauwkeurige ontharing voor de kleinere gebieden.
Elektrisch ontharen is misschien wel de meest doorproefde methode om definitief te ontharen. Daarom wordt deze methode vaak gebruikt als nabehandeling voor andere methodes omdat daar het resultaat nog niet helemaal optimaal is. Een groot voordeel van elektrisch ontharen, is dat deze methode wel geschikt is voor het definitief verwijderen van licht getinte beharing. Andere methodes hebben namelijk meer moeite met het definitief ontharen van licht getinte beharing.

 • Meest effectief bij lichte haren.
 • Geschikt voor kleine en nauwkeurige oppervlakken
 • Meest doorproefde methode

Advies

Gedurende de behandelperiode zult u met een aantal zaken rekening moeten houden. Het scheren, harsen of epileren van beharing op het behandelde gebied wordt bijvoorbeeld ten zeerste afgeraden. Dit geldt ook voor het gebruik van ontharingscreme.

Ook direct contact met zonlicht zal gemeden moeten worden. Gebruik van sunblock wordt aangeraden.

Resultaat

Haarzakjes die tijdens de behandeling vernietigd zijn zullen nooit meer terugkomen. Dat komt doordat de eiwitstructuur van de haarfollikel op microscopisch niveau onherstelbaar beschadigd is.
Uitzonderingen zijn de slapende haarfollikels. Slapende haarfollikels kunnen in een later stadium van het leven actief worden. Dit kan ontstaan door een hormoonverandering, bepaald medicijngebruik of wrijving. Deze slapende haarfollikels zullen nieuwe donsharen vormen. Dit effect kan echter in geen geval de definitieve ontharing teniet doen.