Aantal VPL-behandelingen

Per VPL-behandeling worden gemiddeld tussen de 10% en 15% van de totale bestaande beharing permanent verwijderd

Hoeveel ontharingsbehandelingen met VPL zijn er nodig?

Per ontharingsbehandeling met VPL worden gemiddeld tussen de 10% en 15% van de totale bestaande beharing permanent verwijderd. Haren met een normale dikte zullen het eerst verdwijnen. Heel erg stugge haren zullen aanvankelijk alleen maar dunner worden om geleidelijk aan geheel te verdwijnen. Fijne haren bevatten weinig (en soms geen) pigment en zullen meer behandelingen nodig hebben wanneer men deze ook kwijt wil. De pigmentloze haartjes zijn niet te behandelen. 

Haren die heel vaak geëpileerd werden met pincet, hars, epilady of andere methoden waarbij de haren werden uitgetrokken, zullen gemiddeld 50% meer behandeling nodig hebben, omdat door het frequente uitrukken heel wat haarfollikels misvormd en beschadigd raakten. Het licht van de VPL kan hierdoor minder makkelijk de haarbodem bereiken, zodat VPL-ontharing meer behandelingen vereist. 

Donkere overbeharing op een lichte huid reageert het snelst. Haren van lichtere kleur, bijvoorbeeld middenblond, zullen meer ontharingsbehandelingen met VPL nodig hebben. Ook bij een getinte huid kost definitief ontharen meer behandelingen. 

Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft hangt dus van meerdere factoren af. Gemiddeld ziet men 70 à 90% haarreductie na 6 tot 8 behandelingen, verspreid over ruim een jaar. (Bij stugge haren in het gelaat heeft men vaak meer behandelingen nodig). De snelheid van de haargroei is verschillend per persoon en per zone en de tussenpozen voor ontharing met VPL dienen dan ook individueel aangepast te worden.

Herhaling ontharingsbehandelingen

Voor het gelaat moet de ontharingsbehandeling in het begin meestal om de 6 weken en later om de 8 weken herhaald worden.

Voor het lichaam dient men tussen de 6 en 10 weken de behandeling te herhalen. Vooral op het lichaam zal men meer haren per behandeling kwijt zijn bij langere tussenpozen. 

Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft, hangt ook af van het beoogde resultaat. Men kan kiezen voor uitdunning of voor normalisering van de overbeharing met fijne resthaartjes en donshaartjes. 

Compleet haarloos worden is meestal een niet-realistische verwachting, tenzij men heel veel behandelingen neemt. Er zullen altijd wat restharen en donshaartjes (vellushaartjes) overblijven. Ook dient men er rekening mee te houden dat de hormoonhuishouding te allen tijde kan zorgen (vooral in het gelaat) voor het activeren van slapende haren, die eventueel met een onderhoudsbeurt te verwijderen zijn.